Publicaties
Visierapport 2022

Op weg naar een klimaatneutrale Vlaamse Bouw

De bouwsector zal met al zijn facetten een determinerende rol spelen in het realiseren van de doelstellingen van de Europese Green Deal en het daaruit voortvloeiende Fit for 55-programma. Dat gaat onder meer om een samenspel tussen het renoveren van de bouwschil en installaties, productinnovatie, het integreren van hernieuwbare energie en het gebruik van natuurlijke en low carbon materialen. Embuild Vlaanderen bekijkt in dit visierapport de evolutie naar energieneutraliteit, de tijdslijnen waarop dit moet gebeuren en enkele concrete cases, projecten en initiatieven die al ondernomen zijn.

Download de volledige PDF Bestellen

Hoofdstuk 1: Van klimaatakkoord tot implementatie

Met het bindend klimaatakkoord van Parijs hebben wereldwijd verschillende landen zich geëngageerd om te werken aan een internationaal en nationaal klimaatbeleid. In Europa kreeg dat beleid vorm met de Green Deal. Hierbij streeft de Europese Commissie naar een klimaatneutraal Europa waarbij ze de aarde leefbaar wil houden door middel van de energietransitie. Maar ook geopolitieke componenten spelen een belangrijke rol in de verduurzaming. Dat kwam met de oorlog in Oekraïne duidelijk tot uiting.

Getuigenissen:

  • Joachim Vos - Living Tomorrow
  • Gerrit Jan Schaeffer - Energyville

Download hoofdstuk 1 in PDF

Hoofstuk 2: Realisatie van een renovatiegolf

De Nederlandse denktank CE Delft berekende dat de bouw wel degelijk klimaatneutraal kan worden. We nemen hun analyse als basis om de mogelijke bijdrage van de bouw tot een klimaatneutrale maatschappij te beschrijven en gaan per hoofdstuk in op een component. In dit hoofdstuk: de realisatie van een renovatiegolf van de bouwschil. En omdat Embuild Vlaanderen sterk gelooft in de bijdrage van installaties zoals PV-panelen, warmtepompen en batterijen lichten we ook deze uit.

Getuigenissen:

  • Karl Neyrinck - EEG Group
  • Lieve Helsen - KU Leuven / Energyville

Download hoofdstuk 2 in PDF

Hoofstuk 3: Naar meer hernieuwbare energie

Een tweede belangrijke piste om de Vlaamse bouw klimaatneutraal te maken bestaat erin het aandeel hernieuwbare energie sterk te verhogen. Dat kan door het aantal warmtepompen uit te breiden, gebruik te maken van de beschikbare aardwarmte, districtsverwarming te voorzien op basis van hernieuwbare energie en door extra in te zetten op zonne- en windenergie. Allemaal ingrepen die een grondige aanpassing van het distributienet vereisen.

Getuigenissen:

  • Jean Pierre Hollevoet - Fluvius
  • Wouter Overmeire - MegaWattPuur

Download hoofdstuk 3 in PDF

Hoofdstuk 4: Naar fossielvrije bouwmaterialen, -omgevingen en -plaatsen

De CO₂ verlagen bij de productie van materialen is een andere component. Hergebruik van materialen en circulair ontwerpen zijn hier belangrijke sleutelwoorden. Er wordt zelfs gewerkt aan technieken om afgevangen koolstof te verwerken en zo veel mogelijk nuttig te gebruiken. Daarnaast kunnen natuurlijke materialen de CO₂-uitstoot verlagen en kunnen landschapsaannemers bomen en bossen ontwikkelen die CO₂ absorberen. Maar ook de bouwplaatsen zelf kunnen in belangrijke mate fossielvrij worden gemaakt.

Getuigenissen:

  • Koen De Block en Jochen Daneels - Beddeleem
  • Frank Geets - Facilitair bedrijf
  • Pirre Wuytack - Vandersanden Group
  • Jona Michiels - Groep Van Roey

Download hoofdstuk 4 in PDF

Hoofdstuk 5: Randvoorwaarden voor een klimaatneutrale bouw

Daarnaast hebben een aantal andere modaliteiten een invloed op de realisatie van een klimaatneutrale Vlaamse bouw. Denk aan de digitalisering, de meerwaarde die bouwbedrijven mogen inbrengen bij overheidsopdrachten, de betaalbaarheid en financierbaarheid van duurzame investeringen en de mogelijke capaciteit van de sector om de noodzakelijke werken tot een goed einde te brengen.

Getuigenissen:

  • Vincent Kerkstoel - FEBE

Download hoofdstuk 5 in PDF

Algemeen besluit

Om te ontsnappen aan onze afhankelijkheid van de steeds duurdere fossiele brandstoffen, bestaat er maar één uitweg: de uitbouw van een klimaatneutrale maatschappij. De bouw speelt daarbij een cruciale rol. De Vlaamse bouw omarmt deze evolutie naar klimaatneutraliteit ten volle. Uit onderzoek is gebleken dat de bouwsector wel degelijk klimaatneutraal kan worden. Dat is mogelijk door op grote schaal de bouwschil van gebouwen te verbeteren door renovatie of nieuwbouw, door over te schakelen op hernieuwbare energie, door technische installaties te vernieuwen en door gebruik te maken van gerecycleerde en koolstofvrije bouwmaterialen. Ook de geoptimaliseerde integratie van installaties in slimme gebouwen, de bijdrage van de bouw tot CO₂-absorberende ecosystemen en de CO₂-winst die voorkomt uit fossielvrije bouwplaatsen, spelen een rol bij het klimaatneutraal maken van de bouw.

Getuigenissen:

  • Olivier Vandooren - WTCB

Download het algemeen besluit in PDF

Jonge Vlaamse Aannemers 2022

Jelle Jordan - Oostkaai Design & Build
Claus Vertessen - Fluentis
Jannick Raman - L-door Nassau
Jens Dhuyvetter - Dhuyvetter Bouw
Sébastien Montaufraix - Be Smart Energy/Cqur