Projecten

Label Circulair Gebouw

Het project

De circulaire economie, waarbij materialen zo lang mogelijk hun waarde behouden en maximaal worden ingezet, wint vanuit ecologisch en economisch standpunt meer en meer aan belang. Ook in de bouwsector zijn er veranderingen nodig om de omschakeling naar een circulair economisch model verder mogelijk te maken. Zowel bij het ontwerp en de realisatie van nieuwe gebouwen, als bij de ontginning van de bestaande gebouwen- en materialenvoorraad, als in alternatieve businessmodellen.

In de periode april 2018 t.e.m. december 2019 is met steun van de Open Call van OVAM/Vlaanderen Circulair het project “Label Circulair Gebouw” uitgerold. Doelstelling was om een systeem te ontwikkelen waarbij circulair bouwen meetbaar zou worden en hiermee gerealiseerde circulaire bouwprojecten te kunnen erkennen en waarderen. Vlisog, VCB en WTCB werkten in deze periode hier samen aan de eerste realisaties.

Binnen dit project is een eerste leidraad ontwikkeld op basis van een analyse van bestaande instrumenten die duurzaamheid en/of circulariteit in de bouw meten, aangevuld met inzichten uit de praktijk en uitkomsten van een aantal testfases op circulaire projecten.

Dit document heeft de potentie door te groeien om tot meer circulaire gebouwen en bouwprocessen te komen en biedt handvatten voor organisaties die hiermee aan de slag willen gaan.

Vanaf 2020 werken VCB en WTCB verder samen, met partners in de keten en in het kader van het project Interreg 2Seas CBCI, aan verdere invulling van het project.

Basis voor evaluatie

Gezien de leidraad zodanig opgebouwd is om ook tot een kwantificatie en dus een ‘score’ te komen, zou deze evaluatiemethodiek eveneens de basis kunnen vormen voor een bredere campagne, om goed en heel goed scorende bouwprojecten en processen extra in de verf te zetten. Dit kan leiden tot verdere inspiratie en sensibilisering van de sector, het erkennen van de verdiensten van pioniers in de bouwsector op het vlak van circulair bouwen, en het vooropstellen van ‘best practices’ als voorbeeld voor de rest van de sector. Hier zal in 2020 verder vorm aan worden gegeven.

Het waarderen en erkennen van circulaire bouwpraktijken en ambities is een extra drijfveer en toegevoegde waarde voor bedrijven in de hele bouwketen en maakt daarmee de transitie naar een circulaire economie zichtbaar.

Beta-versie leidraad

Er is een groeiende bereidheid binnen de bouwsector om meer in te zetten op circulariteit. Ondanks het feit dat er veel informatie beschikbaar is en er op allerlei manieren kennis wordt gedeeld (vb. Green Deal Circulair Bouwen) is de kloof naar de implementatie ervan in de praktijk voor velen nog groot.

Met de ontwikkeling van een leidraad en meetsysteem voor “circulair bouwen” willen de Vlaamse Confederatie Bouw en WTCB een handvat bieden aan de bouwsector om ontwikkelaars, architecten, aannemers, etc. te helpen bij het maken van goede keuzes met het oog op circulaire uitkomsten. In die zin beoogt de leidraad een zekere kwantificatie van een aantal keuzes en maatregelen, en laat de systematiek ook toe om het gevolgde proces en de vooropgestelde intenties beter te beoordelen.

Om dit document en de ingebedde systematiek verder te ontwikkelen, en input uit de praktijk te verkrijgen, is de beta-versie toegankelijk gemaakt. Op deze manier kunnen we via feedback en testen bijkomende inzichten bekomen, en de systematiek verder uitdiepen.

Download de leidraad : beta-versie

Toepassingsgebied en scope

Het meetsysteem is in principe toepasbaar op grote en kleine projecten, zowel residentieel als niet-residentieel en maakt een onderscheid tussen nieuwbouwprojecten en renovatieprojecten. In de scores en de onderlinge vergelijking ervan wordt wel rekening gehouden met het type project.

Aspecten zoals gezondheid en energie worden in dit meetsysteem buiten beschouwing gelaten. Zij worden niet minder belangrijk geacht, maar ze horen thuis in bredere duurzaamheidsbeoordelingen en beïnvloeden in dit kader dus niet hoe circulair een gebouw is.

“Circulair bouwen” mag m.a.w. geen doel op zich zijn, het is een manier om tot een betere en meer duurzame bouwpraktijk te komen.

Video's

Partners