Press room
07 mei 2023

“Als ingenieur bouw je mee aan een fossielvrije en klimaatbestendige toekomst”


Open Wervendag op 7 mei 2023

De Vlaamse universiteiten en Embuild Vlaanderen lanceren op werf ‘Depot Rato’ in Mechelen een warme oproep aan jongeren

Naar aanleiding van Open Wervendag (OWD) slaan Embuild Vlaanderen en de Vlaamse universiteiten de handen in elkaar om meer studenten te laten kiezen voor ingenieur bouwkunde. De bouw is een sector in volle beweging en steeds meer hoogtechnologisch met uitdagende jobs en uiteenlopende carrièremogelijkheden, die nog te weinig bekend zijn bij jongeren. Nochtans leiden ingenieurs niet alleen de toekomstige infrastructuur- en bouwwerken in goede banen, ze zijn ook hoogopgeleide problem solvers die klimaatbestendige en fossielvrije gebouwen realiseren. Ook kan je je als ingenieur specialiseren in het ontwikkelen van duurzame en herbruikbare materialen.

Lees het artikel in het Nieuwsblad

De komende jaren gaat de bouwactiviteit enkel in stijgende lijn vanwege de hoge renovatienoden, de toenemende duurzaamheidsvereisten bij elk bouw- en infrastructuurproject en de grote geplande infrastructuurwerken. Het aantal studenten in de ingenieursopleidingen bouw dient daarom overal in Vlaanderen drastisch te worden opgekrikt: zo studeerden er in het academiejaar 2021-2022 slechts 310 studenten master burgerlijk en industrieel ingenieur bouwkunde af.

Daarom lanceren de Vlaamse universiteiten en Embuild Vlaanderen p Open wervendag een warme oproep naar jongeren op de werf ‘Depot Rato’ in Mechelen. Bovendien is de bouwsector een belangrijke driver in het realiseren van de Vlaamse klimaatambities. In minder dan twee jaar kan je in Vlaanderen enkel nog fossielvrije gebouwen ontwikkelen. Bovendien is vandaag al hernieuwbare energie zoals pv-panelen verplicht bij zowel nieuwbouw als ingrijpende renovaties. 

“Het gebruik van circulaire bouwmaterialen en bouwoplossingen zal meer en meer aandacht krijgen”, vervolgt prof. dr. ing. Bram Vandoren van UHasselt. “Een mooi voorbeeld hiervan is het gebruik van kalkhennep, een bio-based en duurzaam materiaal dat op de werf van Depot Rato gebruikt wordt, bijzonder goed thermisch en akoestisch isoleert en erg licht is. Deze isolerende en vochtregulerende eigenschappen zijn essentieel voor het bewaren van de kunst- en erfgoedcollectie. Als ingenieur kan je je ook specialiseren in het ontwikkelen van zulke duurzame en herbruikbare materialen.”
De bouw legt zich verder toe op klimaatbestendig bouwen. “Voor jongeren die zich nu engageren voor het klimaat, doen de Vlaamse universiteiten en Embuild Vlaanderen een warme oproep. Als bouwkundig ingenieur kunnen jullie écht het verschil maken en letterlijk meebouwen aan een fossielvrije, en duurzame en veilige toekomst”: zegt prof. dr. ir. Ann Van Gysel van KU Leuven.”
“Ook digitalisering wordt een belangrijke factor om de noodzakelijke veranderingen in de bouwsector op het vlak van duurzaamheid en circulariteit te ondersteunen en mogelijk te maken”, aldus prof. dr. ir. Audenaert van UAntwerpen. Ingenieurs ontwerpen nu al slimme gebouwen met virtuele 3D-softwaretoepassingen, of gebruiken in de uitvoering innovatieve technieken zoals 3D-betonprinten. “Nieuwe trends in sensoren en data-acquisitie laten toe om gebouwen en structuren in real-time te monitoren en leveren een schat aan informatie op die een optimalisatie van het beheer mogelijk maakt” geeft prof.dr.ir. Lombaert van KU Leuven aan. “De bouwsector is in volle transitie onder impuls van digitalisering en duurzaamheid. De vertaalslag naar het onderwijsprogramma voor ingenieurswetenschappen bouw zet zich ook door, wat de studierichting erg aantrekkelijk maakt voor jongeren”: besluit prof.dr.ir. Tysmans van VUB.
“De bouwsector wordt steeds meer een ware technologie-integrator die high-tech en innovaties integreert om de klimaatuitdaging aan te gaan “, zegt Marc Dillen van Embuild Vlaanderen. “Op het terrein is er hoge nood aan werf- en projectleiders die de uiteenlopende aangewende technologieën coördineren. Zij leiden immers alles in goede banen om een duurzaam resultaat te verzekeren.”

Voorstelling op werf Depot Rato in Mechelen

Embuild Vlaanderen heeft samen met de Vlaamse universiteiten, de stad Mechelen, Embuild Antwerpen en Bouwbedrijf Van Poppel deze warme oproep gelanceerd tijdens OWD op de site van Depot Rato te Mechelen. (zie foto hiernaast) Deze werf laat zien hoe de loodsen van een voormalige fabriek die ventilatoren, pompen en turbines voor onder meer de mijnschachten produceerde, een metamorfose ondergaan en herrijzen als een ‘state of the art’ erfgoeddepot met een woonwijk: een mooi voorbeeld van stadsvernieuwing. Als ingenieur kan je aan de slag als werf- of projectleider, om werven van deze omvang in goede banen te leiden.

Rondleiding Depot Rato tijdens OWD

Open Wervendag 2023

Zondag 7 mei werden bijna 100 opmerkelijke bouwwervenopengesteld voor het grote publiek. Er kwamen om en bij de 60.000 kijklustigen op af. Op het programma stonden onder meer grote infrastructuurwerken, energiezuinige woningen, warmtenetten, scholen, circulaire renovaties en vervangende nieuwbouw. Zo tonen de lidbedrijven van Embuild Vlaanderen hoe innovatief de sector is. Daarbij komt naar voren hoe zij duurzame oplossingen realiseren voor een veelheid aan maatschappelijke domeinen zoals wonen, mobiliteit, sport, zorg, erfgoed, waterhuishouding en klimaat. De vele werven vind je terug via www.openwervendag.be Je kan er de werven terugvinden op thema’s zoals innovatieve technieken, circulair bouwen, vergroenen, duurzaam met water, restauratie enz.

Bijlage

Meer info over het beroep ingenieur en jongerengetuigenissen vind je op #WERFze. Meer info over wat de bouw kan doen voor het klimaat vind je op de blog Bouw het klimaat van Embuild Vlaanderen.