Actualiteit
28 apr 2022

Innovatieve Klimaatprestatiecontracten voor energie-efficiënt lokaal patrimonium

Steden en gemeenten die hun patrimonium diepgaand energetisch moeten renoveren tegen 2030 om de verscherpte klimaatdoelstellingen te halen, kunnen daarvoor gebruik maken van Klimaatprestatiecontracten. Die aanpak heeft Vlaams minister Somers onlangs gelanceerd in het bijzijn van lokale besturen en partners zoals de Vlaamse Confederatie Bouw. Het gaat om innovatieve aanbestedingen tussen lokale besturen en bedrijven zoals 'energy service companies' om meerdere publieke gebouwen tegelijk diepgaand te renoveren, waarbij de vergoeding afhangt van het resultaat. Het zijn de bedrijven die selecteren welke set van maatregelen nodig is, om doeltreffend de CO²-uitstoot te reduceren.

Bouwbedrijven realiseren niet alleen meer een gebouw, maar zijn steeds vaker een partner over de hele levensduur heen. Zij nemen de rol op zich van energy service companies (ESCO’s) die de energie-efficiëntie en het onderhoud continu waarborgen. De ESCO’s staan in voor het technisch ontwerp, de uitvoering en zij zetten in op een mix van energiebesparende maatregelen en innovaties om de prestatie van het gebouw te optimaliseren en te garanderen. Onze bedrijven staan de lokale overheden dan ook graag bij in hun vraag om het energieverbruik drastisch te verminderen, zegt Marc Dillen, directeur-generaal van de VCB

In oktober vorig jaar sloot de Vlaamse regering op voorstel van minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers een contract af met de lokale besturen. 293 Vlaamse steden en gemeenten ondertekenden het Lokaal Energie- en Klimaatpact (LEKP) met verschillende concrete doelstellingen, zoals het planten van 1 extra boom per inwoner tegen 2030. Een andere doelstelling van het LEKP is de CO2 uitstoot van publiek gebouwen tegen 2030 met 40 procent verminderen. Europa vraagt inmiddels een verscherpt engagement tegen 2030 van 55 procent CO2-reductie.

Maar hoe kunnen lokale besturen op 8 jaar tijd hun zwembaden, bibliotheken, gemeenten, sporthallen … duurzaam renoveren of heropbouwen? Zo’n operatie vraagt financiële middelen en veel know-how. Een lokaal bestuur kan dit niet alleen en moet een beroep doen op de private markt.

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers : Een duurzaam klimaatbeleid is kostenefficiënt en levert zelfs geld op. Met de Klimaatprestatiecontracten bieden wij de lokale besturen een methode aan om de ambitieuze klimaatdoelstellingen te halen in samenwerking met private spelers. We kunnen projecten veel sneller op deze manier beginnen te realiseren.

>>> Meer weten?